Brecht Vermeulen op bedrijfsbezoek in zijn eigen stad.

Door Brecht Vermeulen op 23 augustus 2017, over deze onderwerpen: Roeselare

Roeselare is een stad die reeds tientallen jaren een aantrekkelijk ondernemersklimaat kent. Veel van managers, directieleden, bedrijfsleiders of bestuurders ken ik reeds lang.  Maar behalve de vastgoed- en bouwsector, kende ik daarom de bedrijven niet altijd even goed.  De enorme dynamiek, concurrentie, creativiteit en innovaties zorgden ook dat veel bedrijven in 10 jaar ondertussen sterk getransformeerd zijn.

Na vorig jaar Roularta Media Group te hebben bezocht, was het dit jaar de beurt aan Maselis (in de voormiddag) en Mulder (in de namiddag). 

NV Maselis was me niet geheel onbekend. Ik had het bedrijf aan de kop van de vaart reeds bezocht in 2014.  Toch was het bezoek verrassend omwille van twee redenen. Ten eerste heeft het bedrijf in die periode heel wat nieuwe investeringen gedaan, terwijl ook de marktomgeving en het economisch en politiek klimaat sterk gewijzigd zijn.  Ten tweede had ik door mijn nieuwe ervaringen ook een ander soort vragen.  Het bedrijf heeft overigens een aantal bijzondere keuzen gemaakt in het verleden : geen genetisch gemanipuleerde organismen, stijgend aandeel bio, enkel grote afnemers als klanten, flexibiliteit, …

Maselis NV werd opgericht in 1829.  Patrick Maselis nam het familiebedrijf, dat toen zwaar verlieslatend was, in 1989 over en is nu de zesde generatie van de familie aan het hoofd van het bedrijf. Het bedrijf kende een turnaround na het afstoten van onrendabele activiteiten, koos ervoor toeleverancier te worden voor menselijke voedingsproducten i.p.v. voor veevoeders, en investeerde sterk.  Het bedrijf is momenteel voornamelijk actief in het verwerken van maïs en haver. Gemiddeld wordt 100 kilogram maïs verwerkt tot 57 kilogram hoofdproduct (voornamelijk voor Poco Loco, AB Imbev en Pringles als klanten) en tot 43 kilogram restproduct (voornamelijk voor veevoeders). Het bedrijf heeft een eigen WKK-centrale en een biomassacentrale die eigen afvalproducten als brandstof hanteert.  Die zorgen voor ruim 25% van de elektriciteitsbehoefte. Het kan een optie worden om nog bijkomende WKK’s te plaatsen waarbij de restwarmte door consumenten uit de directe omgeving kan gebruikt worden. NV Maselis is doet momenteel enorme investeringen in een meerjarenplanning. Er kwamen een uitbreiding met 10.000 m2 nieuwe magazijnen en met laadkaaien die meer voedingsgeschikt zijn. In de Gieterijstraat ontstonden nieuwe sociale ruimtes en kwam een werkplaats voor het technisch personeel. Ook de ladingsinstallatie aan de kaai is volledig vernieuwd. Er kwam een nieuwe haverpellerij. Samen met een nieuw productiegebouw, waarvan de bouw enkele maanden geleden is gestart, komen er drie extra productielijnen en 31 bijkomende silo's gerealiseerd, samen goed voor een capaciteit van 1.200 ton.

De lange betalingstermijnen die multinationale ondernemingen opleggen vormt een probleem.  Meer dan 150 dagen betalingstermijn betekent dat leveranciers, die dikwijls hun eigen leveranciers wel snel betalen, gedwongen worden om medefinancier te worden van die grote ondernemingen. Een nationale wetgeving in Frankrijk die de betalingstermijn tot 60 dagen beperkte, heeft geen oplossing gebracht.  Een multi-nationale wetgeving zal nodig zijn.

Maselis NV werkt voor haar aanvoer grotendeels met binnenscheepvaart. Een goed functionerend kanaal Roeselare-Ooigem is voor deze onderneming dan ook van levensbelang.  Net zoals een stabiel ruimtelijk beleid rond de Kop van de Vaart, dat economie als absolute prioriteit naar voor schuift. Maar men wijst ook op problemen met de milieuvergunningen en de VLAREM-wetgeving, die te weinig rekening houdt met het feit dat ondernemers werken in een dichtbevolkte regio, waarbij het relatief eenvoudig is om klachten te formuleren.

Mulder Natural Foods is een bedrijf dat van oorsprong uit de regio Utrecht komt, en in 1997 werd overgenomen. In 2004 werd het hervestigd naar Roeselare-Beveren. Het groeide van 16 miljoen euro in 2005 naar 122 miljoen euro in 2016. Het is een bedrijf dat met halfafgewerkte producten werkt om via nieuwe toegevoegde waarde, flexibiliteit, kwaliteit, een sterk productieproces en een efficiënt logistiek verhaal ontbijtgranen in de markt te plaatsen. In de private label markt is Mulder goed voor 20% van de Europese markt. 13 klanten (waaronder Lidl, Aldi, Nestlé, …)  zorgen voor 90% van de omzet.  De jaarlijkse groei zorgt ervoor dat de sterke automatisatie hand in hand gaat met personeelsgroei, ook al is het moeilijk om mensen te recruteren in een streek waar er nauwelijks werkloosheid is.   De investeringen in nieuwe bedrijfsruimte en in nieuwe machines zijn enorm en verlopen in een snel tempo.  Nieuwe gebouwen, nieuwe silos, een hoogbouwmagazijn, nieuwe productielijnen, en binnenkort nog nieuwe investeringen op de site ‘Lombaert’ en nadien ook nog nieuwe kantoren ter vervanging van de huidige kantoorcontainers…

 “Ik doe ongeveer maandelijks een bedrijfsbezoek. Maar tijdens een individuele stagedag zoals VOKA die organiseert, is de wisselwerking veen intensiever.  Bedrijfsleiders wijzen een parlementslid op de concrete gevolgen van beleidsinitiatieven en parlementairen kunnen de ervaringen gebruiken om het overheidskader te verbeteren, “ vindt Brecht Vermeulen. “Captains of industry en captains of society hebben elk hun eigen taken, maar het is van belang dat zij direct en open met elkaar kunnen spreken. Dat is voor iedereen verrijkend. Dergelijke stages zijn daarvoor een schitterende gelegenheid en ik maak er dan ook graag tijd voor vrij”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is