Dat ‘buitenlandse’ winkels taalwetgeving naleven, is wettelijk verplicht maar ook in belang van iedereen

Door Brecht Vermeulen op 27 februari 2019, over deze onderwerpen: Roeselare

Op de gemeenteraad van 25 februari 2019 vroeg gemeenteraadslid Brecht Vermeulen (N-VA) dat het stadsbestuur zelf meer initiatief zou nemen zodat Poolse, Roemeense, Aziatische en Noord-afrikaanse winkels in Roeselare de wetgeving zouden naleven m.b.t. Nederlandstalige productinformatie op etiketten van voedingswaren.  Dat is alvast één manier om de verschillende ethnische groepen in Roeselare te laten integreren in onze samenleving, maar ook om deze winkels aantrekkelijker te maken voor de autochtone bevolking. Bij de opening van de supermarkt Biedronka verklaarden de uitbaters alvast dat ze zich niet uitsluitend op Polen zouden richten als klant, maar dat iedereen welkom was.

De burgemeester verklaarde dat het stadsbestuur niet op de hoogte was van dit probleem.  Maar hij erkende dat de (taal- en andere) wetgeving moet nageleefd worden, en schaarde zich achter het voorstel.

Dat bij deze ‘buitenlandse’ winkels niet iedereen de wettelijke spelregels goed blijkt te volgen, werd onder andere duidelijk toen in januari 2018 inspecteurs van het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) vaststelden dat er illegaal geneesmiddelen werden verkocht in een Poolse supermarkt.  Eind vorige maand, op 26 januari 2019, voerde de politiezone RIHO samen met de Sociale Zekerheid op zeven plaatsen in Roeselare een controle uit. Er werden zelden zoveel inbreuken vastgesteld tijdens één en dezelfde actie.

“Ik stel evenwel vast dat de meeste personeelsleden, vooral bij de afdeling van vleesproducten en verse voeding, het Nederlands niet machtig zijn in de Poolse supermarkten en Poolse winkels. Alle producten zijn ook in Polen aangekocht en beschikken over etiketten die in het Pools zijn. In de Halal-supermarkt zag ik ook niet-nederlandstalige etiketten.  Dat is tegen de wetgeving die voorschrijft een aantal verplichte vermeldingen op de verpakking of het etiket van voedingsmiddelen moeten staan, die de consument kunnen helpen om op een doordachte manier producten te kiezen.  Overeenkomstig de wet van 24 januari 1977 moet deze informatie worden gegeven in de taal of talen van het grondgebied waar het product wordt verkocht, en moet op de verpakking zelf staan of op een etiket dat er op kleeft.  In het Vlaams Gewest is dit het Nederlands.”, argumenteerde Brecht Vermeulen.

Dit probleem is uiteraard geen loutere bevoegdheid van een stadsbestuur.  Maar een stadsbestuur kan wel samen met de politie maatregelen nemen met andere overheden om deze illegale situatie gezamenlijk aan te pakken. Het stadsbestuur kan ook eerst de betrokken handelaars informeren over de wettelijke verplichtingen. 

Er zijn o.a. Poolse supermarkten in de Noordstraat en het de Coninckplein, Poolse slagerijen/winkels in de Westlaan, Meensesteenweg, Rumbekesteenweg en de Wallenstraat, een Roemeense winkel in de Rijselstraat, een Aziatische supermarkt nabij de Rolariusweg en een halal-supermarkt aan het Stationsplein.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is