N-VA heeft wetsvoorstel klaar om gokkende topsporters continu te controleren

Door Brecht Vermeulen op 20 januari 2019, over deze onderwerpen: Voetbal

Begin deze week raakte bekend dat spelers en/of stafleden van de Belgische nationale hockeyploeg ‘Red Lions’ verdacht werden van het gokken op hockeywedstrijden. Als het van N-VA’er Brecht Vermeulen afhangt, zal dit in de toekomst niet meer kunnen. Hij legt momenteel de laatste hand aan een wetsvoorstel dat het gokgedrag van professionele sportbeoefenaars en hun entourage  automatisch registreert. “Nog vorige week bevestigde minister Geens (CD&V) me dat het screenen van professionele sporters op het plaatsen van weddenschappen gebeurt op basis van info komende uit andere persartikels, meldingen bij de Kansspelcommissie, mededelingen en vaststellingen in het kader van strafonderzoek. Deze ad hoc screenings zijn niet efficiënt. Daarom werk ik momenteel een wetsvoorstel uit dat gokkende professionele sporters automatisch registreert waarna indien nodig verdacht gedrag kan worden vastgesteld”.

Vermeulen haalde de mosterd in het Verenigd Koninkrijk, waar er bij private gokkantoren een systeem is uitgewerkt voor zogenaamde “Political Exposed Persons”(PEP). Daar worden alle nieuwe cliënten van een kansspelinrichting bij registratie al gescreend door een derde partij, onder andere om na te gaan of ze een PEP zijn, of nauw verwant zijn aan een PEP.  Het is dus de bedoeling om een gelijkaardig  systeem van de PEP’s in Groot-Brittannië ook in België toe te passen op profsporters, “Sports Exposed Persons”. “Met die technieken is het eigenlijk niet moeilijk om iedere professionele sportbeoefenaar te laten registreren bij de Kansspelcommissie. Elke persoon die wil gokken op een wedstrijd, moet zich immers eerst laten registreren met zijn e-identiteitskaart of rijksregisternummer. Bedoeling zou moeten zijn dat gokken door deze personen onmiddellijk zou gerapporteerd worden aan de Kansspelcommissie.” stelt Brecht Vermeulen.

Dat profsporters een weddenschap plaatsen is op zich niet verkeerd. Maar dat eventuele illegale praktijken zoals gokken op eigen wedstrijden zo moeilijk aan het licht kunnen komen, zoals het geval was bij bevoordeeld de zaak rond ex-Anderlecht voetballer Olivier Deschacht is wel verkeerd.   Een verbod voor profsporters om te gokken zou er dus niet komen, wel een continue monitoring. “Momenteel bestaat er reeds een zwarte lijst van meer dan 188.000 personen die niet meer mogen gokken. We zouden topsporters hier aan kunnen toevoegen maar dat zou betekenen dat deze personen ook geen casino meer binnen kunnen gaan, of een weddenschap plaatsen op een andere sport. Dit zou de individuele vrijheden van deze personen te veel beperken. Bovendien hebben we in het verleden al gezien dat sommige personen de gegevens van hun vriendin of familieleden gebruiken om te spelen. We kunnen onmogelijk ook al deze mensen verbieden om te gokken. Met het systeem van Sports Exposed Persons worden deze problemen wel voortdurend gemonitord, snel aangepakt indien iemand een rode lijn overschrijdt en dit zonder de privacy en de individuele rechten van de topsporter nodeloos te beknotten . ” besluit Brecht Vermeulen (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is