N-VA: Snoeien in fiscale voordelen sportclubs, met respect voor kleine clubs en sporttakken

Door Brecht Vermeulen op 16 mei 2019, over deze onderwerpen: Voetbal

Vandaag brachten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg het nieuws dat alle politieke partijen willen snoeien in de fiscale voordelen van sportclubs. Kamerlid Brecht Vermeulen is de politieke trekker is in dit dossier voor N-VA. “Voor onze partij is het belangrijk dat ook de sterke schouders in de sportwereld meer bijdragen. Maar we weigeren mee te stappen in het populisme van de anderen die verblind zijn de hoge transferbedragen en dito vergoedingen voor makelaars bij enkele topclubs in het voetbal”.

Vermeulen wijst op de historische context van de regeling. “Voor 2008 was het zo dat buitenlandse topsporters belastingen ontweken door net over de grens te gaan wonen. Hierdoor ontving de Belgische belastingsdiensten van deze personen helemaal niets. De nieuwe regeling wou aan deze praktijk een einde maken én de topsporttakken een boost te geven indien ze inzetten op de jeugd. Daarom werd er een speciale regeling uitgewerkt voor sporters onder de 23 jaar. Als we nieuwe regels maken, moeten we er zeker voor zorgen dat we niet terugkeren naar de slechtere situatie zoals van voor 2008”.

Daarnaast wijst Vermeulen erop dat er in de communicatie door andere partijen louter naar het voetbal kijken. “Er bestaat geen speciale wet voor het profvoetbal, enkel een fiscale regeling voor alle topsporters. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de nieuwe regels niet nefast zijn voor kleinere sportbonden zoals volley- of basketbal, of de kleinere voetbalclubs in 1B of de amateurreeksen. ”

Vermeulen ziet in deze discussie bijzonder veel gelijkenissen met de miljonairstaks van verschillende linkse partijen: “Ook in deze discussie stel ik vast dat linkse partijen, verblind door de rijkdom van enkele burgers, op een populistische manier voorstellen doen met negatieve neveneffecten. Ofwel zorgt men er voor dat de verkeerde doelgroep wordt getroffen, zoals bij de miljonairstaks van Groen die een heksenjacht op de middenklasse zou veroorzaken. Ofwel is de taks zo hoog dat het kapitaal zal wegvluchten, zoals in Frankrijk. Ook in de dossiers van fiscale rechtvaardigheid bestond het antwoord van N-VA uit een doortastende aanpak om meer kapitaal te belasten, bijvoorbeeld via de Kaaimantaks. Ik pleit dan ook voor eenzelfde aanpak wat betreft de fiscale voordelen voor topsporters. De sterkste schouders moeten meer belast worden, maar met respect voor de kleinere sport- en voetbalclubs”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is