Noodnummer 1722 blijft onbekend bij grote publiek

Door Brecht Vermeulen op 8 maart 2019, over deze onderwerpen: Welzijn, Veiligheid
ambulance

Het noodnummer 1722, dat geactiveerd wordt bij extreme weersomstandigheden om de reguliere noodnummers 101 en 112 te ontlasten, wordt amper gebruikt. Dat stelde N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen vast na een vraag aan bevoegd minister De Crem. “Het is duidelijk dat we meer moeten investeren in de bekendheid van dit extra noodnummer. Zodat bij extreme weersomstandigheden de 101- en 112-centrales niet overbelast geraken, want die nummers kunnen levens redden.”

Het bijkomend noodnummer 1722 werd in 2017 opgericht om de standaard noodnummers 101 en 112 te ontlasten bij extreme weersomstandigheden. Het nummer wordt dan tijdelijk geactiveerd voor alle niet-dringende oproepen, zodat de andere noodnummers worden vrijgehouden voor echte noodgevallen. Uit de cijfers die Kamerlid Brecht Vermeulen opvroeg, blijkt dat het tijdelijke noodnummer in de 24 dagen dat het actief was gedurende zes maanden, amper 4 400 oproepen kreeg. “In vergelijking met de 7 à 8 000 oproepen die dagelijks via het nummer 112 binnenkomen, is dat een druppel op een hete plaat”, aldus Brecht Vermeulen.

Levensreddend

“Ik ijver er dan ook voor om te investeren in de bekendheid van dit bijkomende noodnummers”, zegt het Roeselaarse Kamerlid, dat er op wijst dat zo’n tijdelijk bijkomend noodnummer levens kan redden, omdat de reguliere noodcentrale dan bereikbaar blijft. “In het verleden is er al iemand overleden omdat de wachttijden bij de 112-centrale te lang waren. Dit mag niet mee gebeuren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is