Politiekosten voor voetbalwedstrijden stijgen tot bijna 11 miljoen euro

Door Brecht Vermeulen op 2 maart 2019, over deze onderwerpen: Sport, Veiligheid, Politie
2 politieagenten

“Als de aangeboden instrumenten om de politie-inzet te doen dalen, zoals de vernieuwde voetbalwet, in de volgende seizoenen niet beter gebruikt worden, zullen andere en meer dwingende maatregelen op tafel komen.” Volgens Kamerlid Brecht Vermeulen komen de betaalbaarheid van de veiligheid bij voetbalwedstrijden en de solidariteit tussen politiekorpsen onder druk door overdreven politie-inzet. De kosten voor de inzet van politie bij voetbalwedstrijden steeg in twee jaar tijd van 6,2 naar bijna 11 miljoen euro. “Op de duur zal de vraag steeds luider klinken om die kostprijs niet meer 100 procent door de overheid te laten betalen”, zegt Kamerlid Vermeulen.

Verantwoordelijkheid nemen

Volgens Vermeulen moeten de betrokken burgemeesters en hun lokale politiezones hun verantwoordelijkheid nemen. “Iets meer dan de helft van de totale politie-inzet is afkomstig van de eigen lokale zone. Voor de rest doen de lokale zones beroep op de federale politie en het nationaal solidariteitsmechanisme tussen de politiezones. Door de sterke stijging komt deze solidariteit onder druk te staan en kunnen andere evenementen minder gebruik maken van extra steun”, aldus Brecht Vermeulen.

Meer bevoegdheden voor stewards

Voetballiefhebber Vermeulen wil niet zo ver gaan om de voetbalclubs zelf te laten instaan voor de beveiligingskosten. Maar hij heeft wel een waarschuwing klaar. “Ik begrijp dat de toegenomen kosten alsook de verhoogde werkdruk voor alle politiekorpsen, niet langer te verantwoorden zijn. Daarom heb ik zelf drie jaar gewerkt aan de vernieuwde voetbalwet, die onder meer tot doelstelling had om de kostprijs van het voetbal te doen verlagen door bijvoorbeeld stewards meer bevoegdheden te geven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is