Rellen na Club Brugge - Antwerp: 125 aanhoudingen, 10 vervolgingen

Door Brecht Vermeulen op 6 december 2017, over deze onderwerpen: Voetbal

Op 22 oktober speelden Club Brugge en Antwerp voor het eerst in 11 jaar nog eens tegen elkaar. De wedstrijd zelf verliep zonder al te grote incidenten. Enkele uren na de wedstrijd waren er rond het stadion toch rellen tussen beide supportersclans. Kort na de rellen zei de Brugse politiecommissaris Van Nuffel dat de supportersgroepen van ADO Den Haag en Willem II elkaar wouden treffen, maar dat de politie tussen beide kon komen.

Uit cijfers die Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) opvroeg bij bevoegd minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijkt nu dat er in totaal 125 bestuurlijke aanhoudingen werden verricht. Van deze 125 personen hadden 118 personen de Belgische nationaliteit. Voorts werden er ook 6 Nederlanders en 1 Fransman aangehouden Momenteel lopen er tegen 10 (van de 125) personen een onderzoek. 2 personen kregen een PV na inbreuken op de voetbalwet, 5 voor vandalisme en 3 voor slagen en verwondingen. 3 personen, alleen met de Belgische nationaliteit, hebben een tijd in voorarrest gezeten en zijn op 21 november voor de raadkamer verschenen. De overige personen zijn veelal onschuldige supporters die toevallig aanwezig waren. De politie besliste echter op het moment van de feiten om de groep tactisch te ontsluiten en iedereen op te pakken. “Uit deze cijfers lijken de eerste bewering van de Brugse politiecommissaris dat het voornamelijk over Nederlandse hooligans zou gaan niet te kloppen. De personen die in voorarrest zaten, en dus zwaardere feiten pleegden, hebben allen de Belgische nationaliteit. Ik vind het trouwens een goede zaak dat er niet louter naar de voetbalwet wordt gekeken om dergelijk gedrag aan te pakken, maar er ook gerechtelijke stappen zijn ondernomen.”

Ook de samenwerking met de Nederlandse politiedienst kwam aan bod. Minister Jambon kon meedelen dat er 2 Nederlandse spotters aanwezig weren tijdens de wedstrijd. Deze hebben enkele supporters kunnen identificeren tijdens de rellen na de wedstrijd. De Belgische politie is dan ook tevreden over de uitwisseling van informatie met hun Nederlandse collega’s. Op het Europees niveau werd al meerdere malen gesproken om een internationaal stadionverbod mogelijk te maken. Door de verschillen in de nationale wetgevingen blijkt dit bijzonder moeilijk. De Belgische politiediensten zijn voorstander van de overname van bepaalde Nederlandse stadionverboden, om te vermijden dat dergelijke supporters tijden hun stadionverbod in Nederland systematisch in België wedstrijden komen bezoeken. Net als het internationale stadionverbod is dit echter complex om in te voeren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is