Schatkist loopt jaarlijks miljoenen mis door onleesbare nummerplaten

Door Brecht Vermeulen op 14 november 2018, over deze onderwerpen: Binnenlandse Zaken

Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) aan minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) blijkt dat Belgische nummerplaten niet geoptimaliseerd zijn om correct geïdentificeerd te worden door slimme camera’s.  Hoewel het aantal niet-identificeerbare gevallen vermindert, hebben minister Jambon en Bellot (MR) toch beslist om een studie bij VIAS te bestellen om dit probleem aan te pakken . De eerste resultaten worden eind 2018 verwacht.

In 2015 konden 2,95% van alle verkeersovertredingen niet geïnd worden doordat de nummerplaat onleesbaar was. Dit cijfer daalde in 2016 naar 2,41% en 1,80% in 2017.  “Vorig jaar werden er voor meer dan 400 miljoen euro aan boetes geïnd. Als we dan weten dat er zo’n enkele procenten hiervan niet geïnd kunnen worden doordat de nummerplaat onleesbaar is, zien we dat de Belgische schatkist al rap enkele miljoenen euro per jaar misloopt”, vindt Brecht Vermeulen (N-VA).

De problematiek van de onleesbare nummerplaten situeert zich op verschillende vlakken:

  • de vaak slechte kwaliteit van de voorste nummerplaten,
  • bepaalde combinaties bij gepersonaliseerde nummerplaten, al dan niet bewust samengesteld om de leesbaarheid te hinderen,
  • algemene kenmerken van de Belgische nummerplaten zoals kleur, lettertype en syntax die niet geoptimaliseerd zijn voor correcte identificatie door ANPR. 

In de pers verscheen recent het voorbeeld van verkeersboetes die uitgeschreven werden op de wagen met de officiële ministeriële nummerplaat A-10, waarvan later bleek dat het eigenlijk om een wagen met de gepersonaliseerde plaat A-IO ging.  Blijkbaar konden de camera’s het onderscheid  tussen de 1 en de I, en de nul en de O, niet maken.

Om deze problemen aan te pakken hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van mobiliteit François Bellot (MR) beslist om een studie te bestellen bij VIAS, het Belgisch kenniscentrum dat de verkeersveiligheid. De studie is recent van start gegaan, de eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is