Weddeverlies voor parlementaire spijbelaars

Door Brecht Vermeulen op 3 mei 2018, over deze onderwerpen: Politiek, Verandering
Federaal parlement

Inactieve parlementsleden zullen bestraft worden. De parlementaire vergoeding hangt vanaf 2019 niet langer uitsluitend af van het werk tijdens de plenaire vergadering op donderdag. Ook aanwezigheid in commissies wordt dan mee in rekening gebracht. Kamerlid Brecht Vermeulen reageert tevreden: “Veel parlementair werk wordt gedaan in de commissies. Met dit voorstel zorgen we ervoor dat het globale werk van een parlementslid beter wordt beoordeeld.”

In de stemming voor loon

Parlementsleden die bij minder dan tachtig procent van de stemmingen in de commissie aanwezig zijn, verliezen tien procent van hun wedde. Dat kan zelfs oplopen tot zestig procent van de totale wedde indien een Kamerlid minder dan de helft van de stemmingen aanwezig is.

Elektronisch stemmen

Een aansluitende vernieuwing is de mogelijkheid tot elektronisch stemmen in commissies. “Deze stap is noodzakelijk om de betwistingen over het al dan niet aanwezig zijn van parlementsleden te vermijden. Bovendien verhoogt de elektronische stemming de transparantie naar burgers”, besluit Kamerlid Vermeulen. De wijzigingen treden in werking vanaf de installatie van het nieuw verkozen parlement in 2019.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is