Veel Roeselaarser kan je het niet hebben. Brecht is geboren in “Het Moederhuis” aan de Ronde Kom. Dat bestaat nu al een tijdje niet meer en maar het iconische gebouw is er wel nog. Zijn vader Walter was afkomstig uit Meulebeke en was sinds 1967 directeur van De Mandel in opvolging van Gaston Lefere. Zijn moeder Irène Verstraete was afkomstig uit Egem, naaister en zou later zeer actief worden in het verenigingsleven in Roeselare en Beveren.
Brecht trok naar de kleuterklas bij de Grauwe Zusters aan het Polenplein. De “Grauwe Nunn’n” zoals ze in Roeselare zeggen. Daarna 6 jaar aan de Lagere School van het Klein Seminarie aan de Zuidstraat. En dan naar het Latijnse. In “’t College” studeerde hij af in de Latijn-Wetenschappen.
In die tijd was hij altijd al een bezige bij geweest. Hij was eventjes lid van de KSA en miniem bij Dosko Beveren, maar het was vooral bij de muziek en het woord dat hij zijn meeste activiteiten voerde. Hij was lid van Canteclaer, sopraan en solozanger bij zowel Colliemando (het koor van het Klein Seminarie) als bij de Zilvervoskens (het koor van de Paters Redemptoristen). Hij speelde dwarsfluit en gitaar, volgde muziekgeschiedenis en deed aan dictie en voordracht. Nochtans was hij als tiener vooral geïnteresseerd in alternatieve muziek : punk, new wave, gothic, elektro en industrial.
Zoals zoveel jonge West-Vlamingen trok hij naar de toenmalige Jezuïetenuniversiteit UFSIA (Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen). Bijna de helft van de eerstejaarsstudenten economie waren daar toen West-Vlamingen. Zonder een bis-jaar studeerde hij af als Licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen. Hij deed er nog een extra jaar Bijzonder Licentiaat Internationale Politiek aan de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA) erbij. Maar in die universiteitsjaren was hij vooral actief in het studentenleven. Hij werd in zijn tweede jaar praeses van Westlandia Antwerpen en in zijn laatste twee jaar was hij ook nog eens praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV). Daar kwam zijn Vlaamsgezindheid tot volle ontplooiing. In zijn laatste 2 jaar legde hij trouwens nagenoeg alle mondelinge examens af met een leeuwenspeldje op de revers van zijn kostuum.
Brecht werd in september 1992 adjunct-directeur en in december 1993 directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel, in opvolging van zijn vader die dan om 53-jarige leeftijd overleden was. Hij zou bijna 20 jaar lang de directeur van De Mandel. Hij maakte er de omslag mee van een tijd dat men nauwelijks bijkomende woningen kon bouwen, naar een omgeving met een steeds groeiend budget en een groeiend verwachtingspatroon. Als gretige publieke ondernemer, nam hij op vele domeinen het heft in handen en zorgde ervoor dat De Mandel nagenoeg in alles voortrekker of koploper werd. Het gevecht tegen een toenmalige minister die de eigen middelen wilde collectiviseren, het uitwerken van de ‘kleine PPS’ die na aanvankelijke tegenkanting de CBO-procedure werd, het opstarten van een data-gedreven financiële planning, de tweede huurdersadviesraad van Vlaanderen, het eerste ZieZo!-zakboekje (dat inmiddels in veel andere gebieden met toestemming overgenomen werd), de overname van de HMWV, de aanschaf van een nieuw magazijn voor de technische dienst, de opbouw van een website met concrete en individuele informatie voor kandidaat-huurders en huurders, drie jaar na elkaar Trends Gazelle, aankopen van private projecten, het ontwerp en de start van een nieuw kantoorgebouw, … waren enkele verwezenlijkingen waarmee De Mandel uitblonk tegenover andere sectorgenoten.
In 2012 stapte hij over naar de private sector en werd directeur projectontwikkeling bij een promotor uit Oost-Vlaanderen.
In oktober 2012 nam Brecht voor het eerst deel aan verkiezingen en werd lijstrekker van de N-VA in Roeselare. Hij bracht N-VA met een 29,2% tot de grootste partij in Roeselare. In West-Vlaanderen waren Izegem en Roeselare de enige steden waar N-VA de grootste partij was geworden. Maar Luc Martens werd toch opnieuw burgemeester.
De N-VA vroeg Brecht – die over geen enkele parlementaire of politieke ervaring beschikte - om lijsttrekker te worden bij de parlementsverkiezingen van mei 2014. De N-VA groeide nog verder en haalde in Roeselare zelfs meer dan 33%. Samen met vijf andere West-Vlaamse partijgenoten werd Brecht verkozen tot lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daarbinnen werd hij voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken en voorzitter van de Werkgroep Politieke Vernieuwing. Hij was de auteur van verschillende wetsvoorstellen die door de Kamer werden goedgekeurd.
Na zijn parlementair mandaat ging hij als zelfstandig consultant aan de slag, en werd in 2023 ook door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars na een stageperiode en een schriftelijke en mondelinge proef erkend als vastgoedmakelaar.
Hij is in de voorbije 25 jaar voorzitter of bestuurslid geweest van tal van verenigingen. Hij was o.a. voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, SK-134 en Rotary Roeselare Mercurius. Zijn interesses liggen zowel in sport als in lezen en sociaal beleid.
Brecht is sedert 2013 lid van de Partijraad en van het arrondissementeel bestuur van N-VA.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd Brecht opnieuw fractievoorzitter van de N-VA in de gemeenteraad.
Bij de parlementsverkiezingen van 9 juni 2024 is hij mede-lijstduwer (15de plaats) voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in de kieskring West-Vlaanderen.
De Vlaamse Regering benoemde Brecht Vermeulen tot voorzitter van de raad van bestuur van De Watergroep sedert augustus 2020.
De speerpunten van Brecht zijn : Vlaamse identiteit gekoppeld aan actief burgerschap; Een slanker overheidsapparaat dat zich meer focust op haar kerntaken, en de andere activiteiten aan anderen overlaat; meer en betere fietspaden; buurten opwaarderen door verouderde woningen/gebouwen een nieuwe bestemming te geven; een sociaal beleid dat verwacht dat iedere inwoner zijn individuele maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt maar extra aandacht en steun geeft aan iedereen die er nood aan en recht op heeft; zeker een strenger beleid rond illegale vreemdelingen.
Brecht is 25 jaar getrouwd met Patsy. Samen hebben ze twee kinderen : Reinhilde en Sebastiaan.